Tarih Tekerrür Etmesin

Meydan yapılması için Elazığ Belediyesine devredilen ve bir süredir yıkım çalışmaları devam eden eski SGK binasının altında gizli bölmeler ve arşiv odalarının olabileceği ihtimalini değerlendiren uzmanlar, yıkım işleminin ve hafriyat çalışmalarının dikkatle yapılması uyarısında bulundu.

ELAZIĞ'IN İLK BELEDİYE BİNASI

Elazığ'da uzun yıllar SGK hizmet binası olarak kullanılan, 2019 yılında yapılan protokolle meydan yapılması için Elazığ belediyesine devredilen binanın, kentin ilk belediye binası olduğu ortaya çıktı. 1934 yılından önce kullanılan belediye binasının Osmanlı döneminde yapıldığı ve uzun süre belediye binası olarak kullanıldığı ifade edildi.

ÇEKÜL Vakfı Elazığ İl Temsilcisi Mustafa Balaban yaptığı açıklamada, "1896 yılında Vali Enis Paşa tarafından yaptırılan ve günümüze kadar gelen eski hükümet konağı etrafında birçok kamu yapısı ve idari bina bulunmaktaydı. Eski hükümet konağının bulunduğu yer ve etrafı daha çok devlet kurumlarının yapılaştığı bölgelerdir. O bölgede jandarma kışlası, maarif müdürlükler, belediye teşkilatları vardı. Kentin ilk resmi kurumları genellikle hükümet konağı ve çevresinde olurdu. SGK binasının yerinde Mamure-tül Aziz yani Elazığ'ın ilk belediye binası yer almaktadır. Bu yapının Osmanlı döneminde yapıldığı ve uzun süre Elazığ belediye binası olarak hizmet verdiği bilinmektedir. " dedi.

GİZLİ BÖLME VE ARŞİV ODALARI OLABİLİR

Bazı tarihi yapıların bilinmeyen özellikleri olduğuna dikkat çeken Balaban, "1998 yılında borsa binasının yıkımında temel açarken arşiv odası bulundu. Oranın hafriyatı çok derin yapıldı. Çarşı yapılacak diye 9-10 metre aşağılara inildi. Orada hafriyat sırasında altta bir depo çıktı. Deponun çevresi duvarla örülüydü. Duvarın kapısı da var ama kapı sonradan duvarla kapatılmış. Bu depoda Osmanlı dönemine ait kayıtlar vardı. Diğer evraklar vardı. Ancak temel kazılırken bu depo hasar gördü ve evrakların bir kısmı zarar gördü. Şuan yıkımı süren SGK eski binasının altında da böyle bir gizli bölme olma ihtimali var. Bunların zaman içinde yıkılarak üzerlerine yapılan yapılarında ekonomik ömrünü doldurması sonucu yıkılması esnasında temel kazılarında eski yapılara ait malzemelerin çıkma ihtimali bulunmaktadır.24 Ocak depreminde hasar gören birçok eski evimizin yıkımında da aynı durumla karşılaşılmıştır. Çok sayıda tarihi değeri olan malzeme hafriyatlar esnasında maalesef yok edilmiştir. " diye konuştu.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR

Tarihi binaların yıkım işlemi sırasında dikkatli hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Balaban, "Bu tür eski yapıların altlarına doğru inildikçe o yapıların temelleri çıkar. Temelden daha aşağılara doğru inilirse varsa depoları, ambarları onlar da kazılarda ortaya çıkıyor. Kentimizin Osmanlı dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait çok sayıda yapısı maalesef günümüze ulaşamamıştır. Bundan dolayı eski kent dokusunun bulunduğu alanlarda kazı ve hafriyatların yapılması durumunda müze uzmanlarının bilgi ve gözetiminde kazıların yapılması gerekmektedir. Yıkım yapan personelinde uyarılması ve bilgilendirilmesi gerekmektedir. Kent tarihimiz acısından hafriyat yapılan yerlerde çok dikkatli olunmasını ve tarihi yapı kalıntıları ve malzemeler bulunduğunda bunun ilgili kurumlara haber verilerek tahribatının önlenmesi gerekmektedirO yüzden bu tür yapıların yıkımı kültür ve turizm müdürlüğü, müzelerin kontrolünde yapılması gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Yeni Ufuk

Bakmadan Geçme