- Haberler
- Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz'ün Ermeni Meselesi Hakkında Basın Açıklaması
Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz'ün Ermeni Meselesi Hakkında Basın Açıklaması
Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Sayın Mehmet Öz, Türk Ocakları'nın Erzurum-Kars programında Ermeni meselesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Sayın Mehmet Öz, Türk Ocakları'nın Erzurum-Kars programında Ermeni meselesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Değerli Basın mensupları,
Anadolu topraklarında, dokuz asır boyunca hâkimiyeti altındaki farklı etnik ve dinî gruplarla barış ve huzur ortamı tesis etmiş olan Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı tecrübelerinin mimarı Türk milletidir. Ecdadımız gökkubbe altında farklı din, kültür ve milletlere sahip toplumları barış içinde bir arada ve yarınından emin bir şekilde yaşatmanın gayreti içinde olmuştur. 19. yüzyıl başlarından itibaren önce Balkanlarda ve gayrimüslim topluluklarda başlayan ayrılıkçı ve milliyetçi hareketler, sonra Müslüman unsurlara ve Asya topraklarına da intikal etti. Bu bağlamda, 19. yüzyılın son çeyreğinde bariz bir teşkilatlanma içine giren Ermeni örgütlenmeleri, Türk milletinin varlığına kasteden emperyalist güçlerle işbirliği içinde hareket etti.
“TEHCİR NEFS-İ MÜDAFAA’DIR, AKSİNİ İDDİA EDENLER ERİVAN’A BAKABİLİR”
Birinci Cihan Harbi başlarında, henüz “tehcir” denilen sevk ve iskân kararı ortada yokken Kars ve Ardahan bölgesinde katliamlar yapan, daha sonra Van’da büyük bir isyan çıkartan ve Ruslarla işbirliği yaparak idareyi ele geçiren komitacılar, büyük bir katliama yol açtılar. 1915’te, bu olayda ve Çanakkale gibi pek çok cephede bir ölüm kalım savaşı verilirken ordunun arkadan hançerlenmesi yüzünden Türk milletinin ve Türk devletinin nefsi müdafaa tedbiri olarak alınan “sevk ve iskân” kararı sayesindedir ki bugün o Doğu vilayetlerinde, Erzurum’dan Diyarbakır ve Urfa’ya uzanan hatta, ezan sesi duyuluyor; bütün Türk vatandaşları hayatlarını idame ettiriyor. Aksini iddia edenler, bir zamanların Müslüman Türk kenti Revan’a (bugün Erivan) bakabilirler.
Bakmadan Geçme





