• Haberler
  • TÜRK OCAKLARI GENEL MERKEZİ'NDE BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUŞULDU!

TÜRK OCAKLARI GENEL MERKEZİ'NDE BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUŞULDU!

Bir dönem başkanlık sistemini savunduğunu belirten Çalık ' Hiçbir sisteme Katolik nikâhı yapmadım' diyen Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Müdürü Dr. Mustafa Çalık Türk Ocakları Genel Merkezi'nin her hafta düzenlediği Ocakbaşı Sohbetlerinde 21 Şubat 2015 Cumartesi günü Türk Ocakları Genel Merkezi Galip Erdem Salonu'nda 'Başkanlık Sistemi Tartışmaları' konusunda sohbet etti…

TÜRK OCAKLARI GENEL MERKEZİ’NDE BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUŞULDU

 

Bir dönem başkanlık sistemini savunduğunu belirten Çalık “ Hiçbir sisteme Katolik nikâhı yapmadım” diyen Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Müdürü Dr. Mustafa Çalık Türk Ocakları Genel Merkezi'nin her hafta düzenlediği Ocakbaşı Sohbetlerinde 21 Şubat 2015 Cumartesi günü Türk Ocakları Genel Merkezi Galip Erdem Salonu’nda  “Başkanlık Sistemi Tartışmaları” konusunda sohbet etti…

 

Türk Ocakları Genel Merkezi'nin her hafta düzenlediği Ocakbaşı Sohbetlerinde bu hafta konuk Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Müdürü Dr. Mustafa Çalık’tı. Çalık, Başkanlık Sistemi Tartışmaları üzerine konuştu.

 

Katılımın çok yoğun olduğu programın açılış konuşmasını  Türk Ocakları Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yunus Koç yaptı. Koç konuşmasına İzmir’de şehit edilen Ülkücü öğrenci Fırat Yılmaz Çakıroğlu’na yapılan saldırıyı kınayarak başladı. Ülkenin zor bir dönemden geçtiğini belirten Koç bu saldırının hükümetin terör örgütüne verdiği tavizlerin ve çözüm sürecinin bir sonucu olduğunu belirtti. Koç “Bir üniversite öğrencisinin kampüsün ortasında öldürülmesi vebalinin altından kimse kalkamaz” dedi. Bu konularda devletin tedbir alması gerektiğini söyleyen Koç “aksi takdirde Ülkücü Hareket kendi tedbirini almak zorunda kalacaktır” dedi. PKK’lılar tarafından şehit edilen Fırat Çakıroğlu’na Allahtan rahmet dileyen Koç kederli ailesine sabır diledi. Konuşmasının ardından Dr. Mustafa Çalık’ı kürsüye davet etti.

 

Dr. Mustafa Çalık’ta konuşmasına Fırat Çakıroğlu’na rahmet dileyerek başladı. Türkiye’yi karanlık günlerin beklediğini belirten Çalık bu olayların tekrar yaşanmaması için acilen tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Terörün çeşitli tavizler sonucu gün geçtikçe daha da güçlendiğini belirten Çalık “buna dur denilmesi lazım” dedi. Hain saldırıda şehit edilen Çakıroğlu’na Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve milliyetçi camiaya başsağlığı diledi.

 

“ÖĞRENCİLİK HAYATIMDA HEP BAŞKANLIK SİSTEMİNİN YANINDA OLDUM”

 

Dr. Mustafa Çalık Başkanlık Sistemi Tartışmaları adlı konuşmasına öğrencilik döneminden hatıralar anlatarak başladı. O yıllarda yaptığı okumalar ve bu okumalara getirdiği yorumlar neticesinde başkanlık sistemini ülke adına faydalı gördüğünü söyleyen Çalık “Öğrencilik hayatımda hep başkanlık sisteminin yanında oldum “ dedi. Türkiye’de başkanlık sistemi tartışmalarının 1990’lı yıllarda yüksek perdeden konuşulduğunu söylen Çalık 90’larda da çeşitli tartışmalarda ve kaleme aldığı yazılarda başkanlık sistemini savunduğunu söyledi. Ancak şimdi durumun farklı olduğunu ifade etti.

 

“BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUSUNDA BİR BİLGİSİZLİK VAR”

 

Türkiye’de başkanlık sistemi tartışmalarının yıllardır devam ettiğini söyleyen Çalık hâlâ sistemin tam olarak anlaşılamadığını belirtti. Bu konuda kamuoyunda yanlış kanaatler yerleştiğini sözlerine ekleyen Çalık  “Başkanlık sistemi konusunda ciddi bir bilgisizlik var” dedi. Kavramların zihnimizde oluşturduğumuz anlam kategorileri olduğunu söyleyen Çalık, en büyük yanlışın kavramların kutsanarak yapıldığını belirtti. Kavram konusunda çeşitli tanımlamalar yapan Çalık, sistemlerin de kavramlar üzerine kurulduğunu söyledi.

 

“BAŞKANLIK SİSTEMİNİN EN SAF TARZI ABD SİSTEMİDİR”

 

Dünyada başkanlık sistemini kullanan çeşitli ülkelerden örnekler veren Çalık bu ülkelerin işleyişleri hakkında çeşitli bilgiler paylaştı. Amerika Birleşik Devletleri’nin sistemine değinen Dr. Çalık, “Başkanlık sisteminin en saf tarzı ABD’deki sistemdir” dedi. Amerikalıların başkanlık sistemini kurmuş olmak için kurmadığını sözlerine ekleyen Çalık “ Bu sistem dönemin ihtiyaçlarına göre ortaya çıktı” dedi. Başkanlık sisteminin yanı sıra parlamentarizm hakkında da çeşitli bilgiler veren Çalık “Başbakan ağırlıklı parlamentarizm İngiltere tarafından kuruldu” dedi. Çalık,  İngiltere’de başbakan ağırlıklı parlamentarizmin ortaya çıkışı hakkında bir anekdotu da dinleyicilerle paylaştı.

 

“BAŞKANLIK İLE PARLAMENTARİZM ARASINDA TEMEL FARKLAR VAR”

 

İki sistem arasındaki farklılıkları paylaşan Çalık, parlamentarizm sisteminde hükümetlerin meclisten güven oyu alarak kurulduğunu, güven oylaması ile düşürüldüğünü söyledi. Yürütmeyi başbakanın başkanlığındaki hükümetin temsil ettiğini belirten Çalık başkanlıkta ise başkan halk tarafından seçilir, yürütmeyi başkan ve onun seçtiği kabine değil, sadece başkan temsil eder dedi. Başkanlık sistemindeki görevlilerin parlamentarizmdeki bakanlar gibi olmadığını söyleyen Çalık temel farkları dinleyiciler ile paylaştı.  Türklerin Meşrutiyet ile parlamenter sisteme geçtiğini belirten Çalık bazı kesintilerin haricinde bu sistemin günümüze kadar devam ettiğini belirtti.

 

“PARLAMENTER SİSTEMDE DEVLET BAŞKANININ HALKOYUYLA SEÇİLMESİ HATADIR”

 

Başkanlık sisteminin bir gereği olan halkoyuyla başkanlık seçiminin parlamenter sistemde uygulanmasının yanlış olduğunu belirten Çalık bu durum parlamentarizme terstir dedi. Halkoyuyla seçilme önerisinin 90lı yıllarda ortaya atıldığını sözlerine ekleyen Çalık bu seçim başkanlık sistemi için atılan bir adım değil bir tuzaktır dedi. Bu seçimin parlamentarizmi çıkmaza soktuğunu anlatan Çalık “ Bu adım bir tuzaktır, cumhurbaşkanının halkoyuyla seçilmesine son verilmelidir” dedi.

 

“BAŞKANLIK SİSTEMİ BUGÜN VE ÖNÜMÜZDEKİ ON YIL TÜRKİYE’NİN MESELESİ DEĞİLDİR”

 

Bir dönem başkanlık sistemini savunduğunu belirten Çalık “ Hiçbir sisteme Katolik nikâhı yapmadım” dedi. Amerika’nın bu sistemi bir birikim üzerine kurduğunu belirten Çalık yeni sistemleri denemek büyük ameliyatlardır, bünye dayanıklı değilse hasta masada kalır diyerek başkanlık sistemi hakkındaki çekincelerini dile getirdi. Bu sistemin inşa edilmesi için sosyal, millî rızanın sağlanması gerektiğini belirten Çalık aynı zamanda farklı duyguları, fikirleri, inançları temsil edebilecek kadar güven veren bir lidere ihtiyaç olduğunu fakat Türkiye’de böyle bir lider olmadığını sözlerine ekledi. Çalık “Başkanlık sistemi bugünün ve önümüzdeki 10 yılın meselesi değildir” dedi.

 

“HAZİRAN’DAN SONRA PARLAMENTARİZM TEKRAR YERİNE OTURUR”

 

Günümüzde parlamentarizmin rafa kaldırılmak istendiğini belirten Çalık, bunun pek mümkün olmadığını söyledi. Türk devlet geleneğine değinen Çalık “Türkler devlet başkanının bağıra çağıra konuşmasına alışık değillerdir Buna alışırsak mirasımızı çöpe atmamız gerekir, kimse bunu bizden beklemesin” dedi. Cumhurbaşkanının üslubunu eleştiren Çalık, “çok bağırmak her zaman doğru söylemek değildir, iyi tepki, etkili söz manasına gelmez” dedi. Tarihte yer etmiş önemli liderlerin üsluplarından örnekler veren Çalık, “Bazen tarihi değiştiren cümleler sakince söylenmiş sözlerdir” dedi.

 

Son dönemlerde yaşanan siyasi tartışmalara da yorum getiren Çalık “Bu mevcut tablodan ne anayasa değişikliği ne de başkanlık çıkar, Haziran seçimlerinden sonra parlamentarizm tekrar yerine oturur, Başbakan kendi işini Cumhurbaşkanı kendi işini yapar” dedi. Son olarak parlamentarizmin önemini vurgulayan Çalık parlamento bu şekilde devam etmeli diyerek sözlerine son verdi.

 

 

Bakmadan Geçme

Harput Sancak Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0 532 155 92 03
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!