Yemeklerin Tadı Kaçacak

Bir yandan hava sıcaklığı diğer yandan Ukrayna'daki çekirdek stoklarının düşmesi ile ham ayçiçek yağında fiyatlar arttı. Uluslararası piyasada yaşanan fiyat artışının önümüzdeki günlerde yurtiçinde raflara yansıması bekleniyor.

Çekirdek stoklarının azalması ve sıcaklıkların yükselmesi, ayçiçek yağı fiyatlarında değişikliklere yol açtı.

Ayçiçek yağının ham yağ fiyatı son 1 ayda yüzde 20’ye yakın yükselerek, tonu 870 dolardan 1030 dolara çıktı. Uluslararası piyasalarda artış sonrası yurt içinde de yüzde 10'luk bir artış bekleniyor.

ARTIŞ RAF FİYATLARINA YANSIYACAK
Son bir ay içinde uluslararası piyasada ham ayçiçek yağı fiyatı yaklaşık %20 artış göstererek, 870 dolardan 1.030 dolara yükseldi. Ayrıca bu artışın yurt içi raf fiyatlarına da yansıması bekleniyor. Sektör temsilcileri, uluslararası piyasada yaşanan fiyat artışlarının iç pazara da yansıyacağını belirterek, bayram sonrası ve temmuz ayında ayçiçek yağı fiyatlarında %10'luk bir artış öngörüyor.

1020 DOLAR
Şu anda zincir marketlerin kendi markalı 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 195 lira civarındayken, markalı ürünlerin fiyatları 250 ile 279,95 lira arasında değişiyor.

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, uluslarara¬sı piyasada artan fiyatların iç pazara da yansıyacağını ifade eden sektör temsilcileri, bay¬ram sonrası ve temmuz ayında ayçiçek yağının fiyatında yüz¬de 10’luk bir artışın yaşanabi¬leceğini belirtiyorlar. Şu anda zincir marketlerin kendi mar¬kalı 5 litrelik ayçiçek yağının fi¬yatı 195 lira seviyesinde bulu¬nuyor. Markalı ürünlerin fiyatı ise 250 ile 279,95 lira arasında değişiyor.

"300 LİRA OLMASI ÇOK MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR"
Yurtiçi fiyatlarla ilgili dernekleri aracılığıyla bakanlığa müracaat ettiklerini dile getirenKadooğ¬lu Yağ Sanayi İthalat Müdürü Muzaffer Yıldırım, fiyatların manipüle edilmesinin söz konusu olduğunu, şu anda damping ve anti dampingin bulunduğunu belirtti.

Fiyatların zincir marketler dolayısıyla çok çok geride olduğunu belirten Yıldırım, "Ayçiçek yağı fiyatları, şu anda normalde olması gerekenin çok altında. Maliyetin altında fiyatlarla raflarda bulunuyor ve imalatçı firmalar çok büyük bir sıkıntı yaşıyor. Fiyat artışının bayramdan sonra birden raflara yansıması mümkün değil. 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 300 lira olması da çok mümkün gözükmüyor. Fiyat 230 ile 250 lira civarına gelebilir. Fiyatın olması gereken seviye ise maksimum 250 lira civarında olur" dedi.
 

Bakmadan Geçme