MÜSİAD SAMEKS Haziran Ayı Verileri Açıklandı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Başkanı Tekin Gürkan Haziran Ayı SAMEKS Verilerini değerlendirdi.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Gürkan, 2022 yılının 1. çeyreğini 53,1 puan ortalamasıyla kapatarak bu döneme ilişkin ekonomik aktivitenin canlılığını teyit eden SAMEKS Bileşik Endeksi, yılın 2. çeyreğini de 55,0 puan ortalamasıyla kapatarak pozitif görünümünü sürdürmüştür. Haziran ayında bir miktar hız kaybeden Hizmet Sektörü Endeksi önceki aya kıyasla daha durgun bir görünüm arz ederken, son 1,5 yılın (Aralık 2020’den beri) en yüksek seviyesine yükselen Sanayi Sektörü Endeksi ise oldukça pozitif bir görünüm sunmuştur.
2022 yılı Haziran ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 4,0 puan azalarak 53,5 değerine gerilemiştir. Bu gelişmede Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksinin önceki aya göre 6,7 puan birden alarak 51,3 seviyesine gerilemesi belirleyici rol oynamıştır. Önceki aya göre 1,1 puan artış kaydederek 56,9 seviyesine yükselen Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi ise Bileşik Endeksteki ivme kaybını sınırlandırmıştır. Bu dönemde hizmet sektörüne yönelik girdi alımlarının hızlı bir şekilde azalmasıyla iş hacminin belirgin bir şekilde ivme kaybettiği gözlenmektedir. Sanayi sektöründe ise yeni siparişlerin ivme kazanmasıyla üretimde ciddi bir artış kaydedilmiştir. Böylece önceki aya göre ivme kaybetmiş olmasına karşın 53,5 seviyesinde gerçekleşen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, üst üste 6’ncı ayında da 50 referans değerinin üzerinde yer almış ve ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret etmiştir.

SANAYİ SEKTÖRÜ SAMEKS ENDEKSİ
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2022 yılı Haziran ayında, bir önceki aya göre 1,1 puan artarak 56,9 seviyesine yükselmiştir. Önceki aya göre 9,0 puan birden artış kaydederek 61,4 seviyesine yükselen yeni sipariş alt endeksi, Haziran ayında sanayi sektörü genelinde gözlenen ivme artışında belirleyici rol oynamıştır. Sanayi sektörüne yönelik girdi alımları ise önceki aya göre 8,3 puan azalmasına karşın 66,6 puanlık seviyesiyle artışını bu dönemde de sürdürmüştür. Bu gelişmeler neticesinde 6,1 puan artış kaydederek 56,3 puana yükselen üretim alt endeksi, sanayi sektöründe Nisan ayından beri kesintisiz üretim artışına işaret etmiştir. Önceki aya göre 1,1 puan azalarak 42,1 seviyesine gerileyen nihai mal stoku alt endeksi sanayi sektörü genelinde stokların azalışını sürdürdüğünü gösterirken, 3,3 puan azalmasına karşın 54,4 seviyesinde gerçekleşen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise firmaların mal ve hizmet tedarikinde olumlu görünümün sürdüğüne işaret etmektedir. İstihdam alt endeksi ise önceki aya göre 0,6 puan azalmasına karşın 53,9 puanla referans değeri üzerindeki seyrini sürdürmüş ve sektör genelinde emek talebi artışı bu dönemde de devam etmiştir. Böylece 50 referans değeri üzerindeki seyrini üst üste 11’inci ayına taşıyan Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 56,9 puanla son 18 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştır.

HİZMET SEKTÖRÜ SAMEKS ENDEKSİ
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, 2022 Haziran ayında önceki aya göre 6,7 puan azalarak 51,3 seviyesine gerilemiştir. Bu dönemde sektöre ilişkin girdi alımları 11,4 puanlık azalışla 67,5 seviyesine gerilemiş olmasına karşın referans değer üzerindeki seyrini sürdürmüştür. Girdi alımlarının sert bir şekilde ivme kaybetmesine paralel olarak, önceki aya göre 8,6 puan azalan iş hacmi alt endeksi 45,3 seviyesine gerilemiş ve negatif bir görüntü sunmuştur. 1,3 puan azalan ve 44,8 seviyesine gerileyen nihai mal stoku alt endeksi referans değerin altındaki seyrini sürdürürken, tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise 50 referans değerinde gerçekleşerek durağan bir görünüm arz etmiştir. Sektör genelinde ivme kaybına işaret eden gelişmeler neticesinde istihdam alt endeksi de önceki aya göre 3,7 puan azalarak 48,8 seviyesine gerilemiştir. Söz konusu gelişmeler neticesinde önceki aya göre ivme kaybetmiş olmasına karşın 51,3 seviyesinde gerçekleşen Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi referans değer üzerindeki seyrine devam etmiş ve sektörün geneline yönelik olumlu işaretler sunmuştur.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN