DEĞER NEDİR? - Zeynel Abidin BAŞARAN

DEĞER NEDİR?


           Bir şeyin önemini belirlemeye yarayan soyut ölçü, bir şeyin değdiği karşılık, kıymet; bir şeyin para ile ölçülebilen karşılığı, paha; yüksek ve yararlı nitelik; üstün, yararlı nitelikleri olan kimse; bir ulusun sahip olduğu sosyal, kültürel, ekonomik ve bilimsel değerlerini kapsayan maddi ve manevi öğelerin bütünü.

           Değer kavramı, öncelikle genel anlamda kişinin nesne ile ilişkisinden doğan nitelik olarak anlaşılır. Bu anlamda değer öznel bir görüş açısından değerlendirilir. Dolayısıyla da değer kişiden kişiye değişebilmekte, farklı türde değer düzeyleri ortaya konulabilmektedir.

           Değer ahlakı değer felsefesine göre değer; ahlaki davranışlarımızın ve bu davranışlarımızı düzenleyici prensip ve kriterlerin altında yatan soyut varlıklardır; yani ahlakı tamamlayıcı, yönlendirici perspektiflerin temelindedir. Değerler kişiden kişiye değiştiği gibi (sübjektif olduğu gibi) genel geçer (objektif) de olabilir. Örneğin felsefe tarihine baktığımızda sofistlere göre değer, ahlaki bakımdan  zevkteki farklılıklardadır; kişilerin zevkleri değişebilir; bu nedenle değerler kişisel (öznel, sübjektif) olacaktır.yani değerleri hazlar belirler; biz hazza yönelmeliyiz; ancak Herakleitosa baktığımızda değer ancak akıl yoluyla kavranabilir ve akla ulaşmak için de bütün zevklerden ve hazlardan vazgeçmek gerekir; değerler mutluluk vermelidir ancak o mutluluk yalnızca akılla sağlanır, bedensel yada psikolojik hazlarla değil; akıl yasadır; bu nedenle insanların yasaları,dolayısıyla değerleri de koruması gerekir. Burada felsefi açıdan değerlerimizin kaynağı ve neye göre değerli (ahlaki) olduğu problemi çıkar.
          Değer'in bir başka ya da ikinci bir anlamı ise, kişinin kendi kişiselliğinin dışında, yani insanın deneyimlerinin dışında kendi başına var olan kendinde bir nitelik olarak anlaşılır. Max Scheler ve Nicolai Hartman'da bu yönde bir görüş görülür. Buna göre değerler, biçimsel yönden ve içeriksel yönden olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sonra bu alanlar da kendi alt bölümlerine ayrılabilirler. Değer kavramı hem nesne alanında hem de mantıksal alanda, ahlaksal alanda ve estetik alanda ortaya çıkar. Değerleri felsefenin ana konusu yapan ve ayrıca değerlerin incelenmesini hedefleyen felsefe eğilimi de söz konusudur ve bu değer felsefesi olarak adlandırılır.
         Değer kavramı Matematiksel olarak doğrulandırılmak zorunluluğundadır. Buna binaen " +(artı) Değer , (eksi) Değer = DEĞERSİZ değerlerden bahsedebiliriz. Matematiksel olarak, bir değişkenin veya bilinmeyenin sayı ile anlatımı. " felsefik olarak, kişinin isteyen, gereksinim duyan bir varlık olarak nesne ile bağlantısındaki beliren duygu… Kaynak: http://tr.wikipedia.org/Özgür Ansiklopedi.
           Değer Kavramı çok büyük perspektife sahip geniş kapsamlı çerçeveye sığmayacak bir kavram, bir terim olduğuna göre bizde acizane bazı tanımlar yaptık, affola…

          Toplumsal, bilimsel ve estetik açıdan insan olmanın anlamını bizlere tattıran, kendimizi yeniden tanımayı ve kurgulamayı sağlayan hayat sürecindeki temel taşlardır. Değer, bu dünyada yaşamak için kuvvet aldığımız tek sermayedir...  Hem bireyler olarak yüksek bir yaşama düzeyi elde etmemizin başlıca yolu, hem de ileri toplum olarak yaşamanın temel şartıdır... Olgunluk, doygunluk ve soyluluk,  bilgelik, incelik ve güzellik, Hakkı gözeten, yol gösteren ve iyilik edenlerden olmak…

           Değer demek; bedenin hiçliğin emrine verilmemesi demektir. Değer demek; ön yargılı ceberut fikirlere tutsak olmamaktır. Başarıların arkasında yatan gizli güç, değerlere olan sevdamızdır.

Değer demek, farklılıkları bozmadan, bilerek ve isteyerek ortak "bir" olarak yaşamaktır.

Değerler demek, öfkenin ele geçiremediği hür düşünceli nitelikli ruhların eylemler bütünüdür.  Değer, kalpleri ilim ve edeple terbiye eden manevi kuvvet demektir. Değerler; temelde bir yönlendirme ve yetiştirme bilimidir. Değer, şefkat ve merhamet yağmurlarıyla yıkanmış fikirler üretmek ve gözlerdeki örtüyü kaldırmak demektir. 

          Değer; tatlı halisünasyonlardan kurtulup, bilgelik vadilerinden geçmek demektir; gerçeğe sadece gerçeğe yönelerek,  ortak akıl ve ortak kalplerle birlikte yürümek demektir. Değer demek;  önce insan” demektir. İnsandaki bireysel dönüşümü tanıyabilmektir. İnsanı cevheri ile birlikte açığa çıkarmaktır. İnsanın hamuru“sevgi” dir mayası ise; “ saygı ve “nezaket” tir. Değer, olumlu yönde karşılıklı etkileşimdir.

Hayat, değerler ile bir anlam bulur. Meslek aşkı, hizmet aşkı ve heyecanının ölçüsü ile hızlanır.

İşini beğen, aşını beğen, eşini beğen.İşine emeğini ver, gönlünü ver, canını ver.( Mevlana)

Kendimize ve görevimize ait olan her şeyin farkında olmak, bir değerdir. Kendimizi bilmek, Görevimizin bilincinde olmak. Saygılarımla… 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Haz

AGNOTOLOJİ BATI TOPLUMU VE BİZ

07Mar

Kadınlar Dünyadır

16Kas
05Kas
20Ekm

Özgüven ve Özdisiplin