ACILI GÜNLERDEN GEÇİYORUZ - Prof Dr.Orhan ARSLAN

ACILI GÜNLERDEN GEÇİYORUZ


“Allah hiç kimseye taşıyacağından fazlasını yüklemez. Rabbimiz! Güç yetiremeyeceğimiz yükü bize taşıtma (Bakara 2/286).”

Allah tarafından öğretilen duadır bu. Allah onlara yük yüklemedi götüremeyecekleri kadar, onlar kendileri yükün altına girdiler.

Acısız bir hayat yoktur. Hayat topoğrafik yeryüzü gibidir. Bir bakarsın Ağrı Dağının yalçın kayalıklarında cebelleşirsin, kutup soğuğunda donarsın; bir bakarsın Lût gölünün derinliklerinde kaybolmuşsun, yanarsın.

Dert ve acı Rabbimizin ezeli kontenjanıdır. Bazıları zanneder ki Allah insanların kaderini çizdi ve rolleri dağıttı. Hayır, Allah rolleri dağıtmamıştır, tanıtmıştır. Senaryoda her rol var, seç beğen al: Nemrut da var İbrahim de; Firavun da var, Musa da. Ebu Bekir, Ömer Osman Ali, Fatih, Yavuz, Kanuni rolleri var; buyurunuz seçiniz.

Dert kontenjanınızı ister nefsinin peşinde Nemrutlukta, ister Allah’ın dininde İbrahim’likte tamamlayın.

“Allah’ın dinini dert edinenin özel dertlerini Allah satın alır”.

Biliniz ki, “Adamı adam yapan sevinçleri değildir, acılarıdır”. 
Sadi Şirazi: “Derdi olmayan adam yoktur, varsa da adam değildir”. 
Bilgelik ağacının tohumu acıdır. Acı çekiyorum o halde varım.

İNSANIN HAYATINDA İMTİHAN VARDIR

İnsan kemale doğru yürüyen varlık. Tekâmülün sırrı zorlanmaktır. İnsanlığın 4 milyon yıllık süreçte ne kadar yol kat etmişse, zorlanarak kat etmiştir. Her zorluk insana bir sıçrama yaptırmıştır
Zorlan ve kemale doğru yürü. Dünya imtihan dünyasıdır, acılar imtihanın yan tesirdir. İmtihan insana, insan imtihana yakışır. İnsandan başka hiç canlının imtihanı yok ki…

Siz kendi tercihinizi kendiniz yapacak, kendi yükünüzü kendiniz çekeceksiniz. Fakat Allah size yol göstermeye devam edecektir; hidayet budur

BİZ İKİ DÜNYALIYIZ

Müslüman çileci değildir. Doğu çilecidir, Batı zevkçidir, hazcıdır. İslam harika bir yerde durur; tam dengededir.

Madde kötüdür diyorlar; madde kötü değildir, madde emanettir ve imtihandır. Servet kötü olabilir mi? Servetin ve malın Kurandaki adı Hayır’dır.

Dengeyi tutturamazsak dünyaya ilişkin plan ve proje yapamayız. 
“Rabbena atina fidiünya haseneh ve fil ahireti haseneh” diye iki dünya için de dua ederiz.

Biz iki dünyalıyız; dünyaya da talibiz, ahirete. Ruhban değiliz; ruh da bizim, beden de. Akılı ve irade de bizim, nefsimiz de.

ACI ÇEKMEK; TATLANMAK

İlahi bir sünnet bu; tatlanmak istiyorsan acı çekmelisin. Allah sizi tatlandırmak istiyor.

Acının tadı çıkarılır mı? Cevap, EVET. 
Kanser misiniz, günleriniz sayılı mı? Tadını çıkart hastalığının, onu Rabbimizden gelen bir nimet bil ve güle güle git cennete. “Elhamdülillah kansermişim” de.

Acı kendisinden istifade edilmiyorsa acıdır, ediliyorsa tatlıdır.
Derdini sev; işin yarısı. Diğer yarısı da sevilecek derdin olsun. O zaman buna dert mi denir?

Aslında her doğum sancılı olur. Onu en iyi anneler bilir. Doğum sancısını annelerin elinden almamak lazım. Onun için sezeryana hayır. Annelik bilgeliğinden mahrum etmemek lazım anneleri.

ACILARI NASIL YÖNETİRİZ?

Acıları sabır ve tevekkülle, akıl, irade, vicdan ve şuur ile kısaca Allah ile yönetmek lazım.

Esmai Hüsna, acıları yönetmenin bir başka adıdır.

“Hasbunallah ve niğmel vekil”, Hz İbrahim’in acı yönetme metodudur. Vekil ismi üzerinden acı yönetme. Hasbunallah demek; Allah bize yeter, O yokmuş gibi konuşmak günahtır demektir. “Ben bunu hak etmedim, beni mi buldu?” Allah yokmuş gibi konuşmaktır ve tek Vekilimizin gücüne gider.

ACILARI YÖNETMENİN ÖDÜLÜ: ACILARIMIZIN HOCALARIMIZ OLMASIDIR.

Acılarını yöneten acılarının efendisi olur, acılarını yöneten mutlu olur. Acı kendisinden istifade edilmiyorsa acıdır, ediliyorsa acı değil tatlıdır. Acılarını yöneten nefsine esir olmaz. Şefkati nefretine galip gelir.

Rabbimiz! Acılarımızı hocalarımız yapmanı diliyoruz. Bizi tam kıvamında yarattığın için Seni sınırsızca övüyor ve çok seviyoruz Allah’ım

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
20Mar

BU DA GEÇER YA HÛ

13Mar
04Eyl

Hallâk Olan Allah’a İman

23Mar

ORUÇ MAKSATTIR

14Mar

Aydınlanma ve Akıl