İSLAM VE İNSANIN OLMAZSA OLMAZI: ESMA-İ HÜSNA - Prof Dr.Orhan ARSLAN

İSLAM VE İNSANIN OLMAZSA OLMAZI: ESMA-İ HÜSNA



“En güzel nitelikler ve tüm mükemmellikler Allah'a mahsustur. Artık O'na bu isimlerle yalvarıp yakarın (Araf 7/180).”
ESMAİ HÜSNA
Esmai Hüsna özelde “Allah’ın Güzel İsimleri” demektir. Fakat İslam’ın gündeminde Esma-i Hüsna yok; pek çok eğitimli ve tahsilli Müslüman tarafından duyulmamış bile.
Duyanlar da maalesef, kaç adet zikredildiği takdirde hangi hastalık ve dertlere şifa olacağını hesap etmekte. Mesela, EL- HALIK esması günde 731 kere okunduğunda üzüntü ve sıkıntılardan kurtulunmakta, eğer niyet ağır ve zorsa, abdestli olarak kıbleye yönelip 5115 kere tekrarlandığında niyetleri hallolmaktadır.
Günümüzdeki Esmai Hüsna mantığı maalesef bu: Kolaycılık ve papağan tekrarlayıcılığı, Sayıtaşı Müslümanlığı.
ESMAYI BİLMEK ADAM OLMAKTIR
“Ve Âdem’e tüm isimleri talim etti/öğretti (Bakara 2/31).” Vahşi beşer iken, adam olmanın yolunun esmayı öğrenmekten geçtiğini söylüyor Rabbimiz. Biz ise, Allah’ın isimlerini duvarlara asılan nostaljik süs ve hastalık tedavisinde ve borçtan kurtulma aracı olarak kullandık. Yazık!
Esmaları bilmek, anlamak Âdemoğlu olan herkesin görevidir; Allah’ın emridir, farzdır.
Esmai Hüsna kişinin Rabbi ile tanışmasıdır, uzattığı eli tutmasıdır, lütfettiği kartviziti okumasıdır. Kul olarak, Rabbimizin uzanan elini tutmadan, bekletip havada bırakmanın utancını hissedebiliyor musunuz?
Kulun sahibini tanıması gerekmez mi? Tanımadığın birine nasıl misafir gidilecek ki? Ey insan! Ölmeden önce Rabbini tanı ki, gittiğinde yüzün olsun! Al işte önünde Esmai Hüsna duruyor.
Tanışsan ya.
Esma Allah’ın varlığını ispatı değil, Allah’ın hayata müdahil olduğunun ifadesidir. İnsan Allah’ın varlığı söz konusu olduğunda “vardır” demeyi bile saygısızlık sayar ve derin bir huşû içinde sükût eder. ÖYLEYSE ALLAH KİMDİR? Allah kendini tanıttığı gibidir; Allah, kendisini Esması ile tanıtmıştır.
Allah anlam demektir, amaç demektir. Allah’sız hayat sıkıcı, Allah’sız insan hiç, Allahsız hayat sapıklıktır, Anlamsız dünya mezardır.
Hayatı cennet yapmanın yolu: Allah’lı olmaktır. İnsan Allah’ını bilmek ister, taptığı ve ibadet ettiği Mabudunu tanımak ister. Allah’ı yeteri kadar bilmeden, tanımadan ve anlamadan gereği gibi kulluk edilemez. Bu kesin. Kesin olan bir şey daha var: Esma-i Hüsna bilinmeden Allah gereği gibi tanınamaz
Tanıyıp, bilip, anlaşıldığında gerçek ilişki başlar; öyleyse Yaratanını tanı ve O’nunla ilişkiye geç.
Esma, insana Allah’ı tanıtır. Allah’ı bilen insan kendini tanır; “ey insan, sen Tanrı değilsin, insansın, ilahi senaryodaki rolünü ancak insan olarak oynayabilirsin” şuuruna erer.
Bir mümin için Allah’ı tanımak olsa da olur değil, olmazsa olmaz kabilinden zaruri bir iman ve amel özelliğidir. ESMA MÜKEMMELDİR Allah’ın isimleri olan Esmai Hüsna, nitelik ve nicelik bakımından en mükemmeldir; çünkü Allah mükemmeldir. İnsan mükemmel olmadığı gibi, mükemmelliğin ne olduğunu da kavrayamaz. Ancak, kemale doğru yürür: bu yol öyle bir yol ki yürümekle varılmaz, varanlar yürüyenlerdir; aramakla bulunmaz, fakat bulanlar arayanlardır
Esma, insana iyi olma sürecini, kemale erme sürecini öğretir
İNSAN VE ESMANIN İNZALİ
Allah önce yeryüzüne insanı inzal etmiş, sonra akleden kalb, sonra vahiy, vahye de zatı hakkında bilgiyi yüklemiştir: bu da Esmai Hüsna’dır
Bir ümmetin ürettiği bilginin tümü sünnet, sünnetin şerhi Kur’an, Kur’an’ın şerhi Esma, Esmanın şerhi de ismi azam olan Allah’tır.
Allah kimdir? Allah O’dur. O kimdir; O, O’dur (Hüve, hüve).
ESMA VE BİLİM
Kaç esma Âlim kişide tecelli ettiyse, o kadar ilimle Allah’ı biliyor demektir. İlimler Allah’ın esmasına ulaştığı oranda data ve veri olmaktan çıkar, ilim adını almayı hak eder.
ESMA İLE AHLAKLANMAK
(İHSA) Allah’ın ahlakıyla ahlaklanınız değil, doğrusu Allah’ın esması ile ahlaklanınız olmalıdır. Esmai Hüsna’yı ihsa etmek, esma il ahlaklanmaktır. “Esmayı ihsa eden cennete girer (Hadis).” Bu hadisi, 99 esmayı ezberden saymak veya hıfzetmek şeklinde anlamak yanlıştır; esma ezberlenmez, yaşanır. Kur’an’ın da hafızı değil, muhafızı olmamızı ister Rabbimiz.
ESMA VE DUA
Esma duanın muhteşem bir anahtarıdır. İnsan hayat okyanusunda bazen bunalır, işte o zaman esma imdada yetişir. Bir yerlere sığamaz: YA VASIĞ, daraldığında YA FETTAH, hasta olduğunda YA RAHİM, bittim noktasında YA RABB, günahtan pişman YA GAFUR, YA GAFFAR, borçlu olduğunda YA REZZAK, sevindiğinde YA VEDUD.
ESMAYI KİM BELİRLER?
Esma Kur’an’dadır ve elbette Allah kendi adını kendi koyar. Başka hiç kimse Allah’a isim koyamaz. Allah’ın zatı tenzih, esması teşbihtir.
Esmai Hüsna; En Güzel’in, En Güzel yolunda, güzel yürümek ve yürüyerek güzelleşmek için konulmuş, en güzel işaretlerdir.
ESMANIN SAYISI
Hadislerde, “Allah’ın 99 esması vardır” deniliyor, ancak mesela Buhari ve Müslim’de esma listesi yoktur. Esma listesi Kutubi Siitte’den sadece Tirmizi ve İbni Mace’de bulunmakta. O listedeki 26 Esma Kur’an’da yok, Kur’an’daki 26 Esma da orada yok. Mesela Rabb, İlah ve Ehad gibi. El Adl esması da Kur’an’da yok.
Kurana göre doğru bir “Esma listesi yapılmıştır.
DİLEĞİM!
Ey Müslümanlar! Ey mesajlarımı okuma tevazuunu gösteren iki dünya dostlarım! Allah ile tanışınız. Rabbimiz bizimle tanışmayı öyle arzuluyor ki, Kur’an’da binlerce defa kendisini takdim ediyor; pek çok ayetin sonuna esmasını koyuyor. İyice tanışalım diye çoğu kez ayetlerin sonuna 2,3,4 esmasını birlikle veriyor. Hatta bazen 3 ayette 18 esması ile bize misafir oluyor (Haşr, 59/22-23-24).
Camilerde Hocalarımız ve yalnızken Esmalarına hiç dikkat etmeden bu 3 ayeti yüz yıllardır okuyup duruyoruz. Rabbimiz de bekliyor; ne zaman tanışacağız diye. Yaratanımıza, Sahibimize, Rızık verenimize, sayısız nimetler lütfedenimize karşı bekletmek ayıp olmuyor mu?
Lütfen, ne olur, Esmai Hüsna’yı gündeminize alınız. Sindirerek ve özümseyerek ciddiyetle öğreniniz. Esmayı hayatınıza geçiriniz, esma ile hemhal olunuz. Allah’ı biliniz ki, kendinizi bilesiniz. Bu hareketi siz başlatınız. Birlikte dünya Müslümanlarına örnek olunuz. Allah’ın esmasını öğrenmek ve anlatmaktan daha güzel ne olabilir ki?
Esma, kulun Allah’a yaklaşma vesilesidir, gökten yere uzanan merdivendir. Faydalanılacak bir kaynak olarak, sahasında Türkiye’de ve dünyada tek kapsamlı Esmai Hüsna çalışmasını uzun yıllar büyük emeklerle gerçekleştiren Mustafa İslamoğlu Hoca’nın 5 yıllık derslerinden oluşan “Esmai Hüsna” video arşivi ile “Kur’an’a Göre Esma-i Hüsna” isimli 3 ciltlik eserini tavsiye etmek istiyorum. Video arşivi (IOS ve Android) cep telefonlarına ücretsiz indirilebiliyor. Kitaplar elinizin altında bulunsun; okuyunca bana hak verecekseniz.
Rabbimiz! Seninle tanışmakta geç kaldık, bizi bağışla. Türkiye ve dünya çapında ESMAİ HÜSNA aksiyonu yapmak için bizi El Nasîr esmanla destekle.
Peygamberin varisleri olma yolunda bizi ipinden ayırma. Seni sınırsızca övüyor ve çok seviyoruz Allah’ım.
Hayırlı pazarlar diliyorum Doruk, 06 Eylül 2015 Orhan Arslan

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
20Mar

BU DA GEÇER YA HÛ

13Mar
04Eyl

Hallâk Olan Allah’a İman

23Mar

ORUÇ MAKSATTIR

14Mar

Aydınlanma ve Akıl