TARİH BİLİNCİ (2) - Zeynel Abidin BAŞARAN

TARİH BİLİNCİ (2)


       Geleceğin ışığını ve parlak günlerini hep birlikte yaşamak istiyorsak eğer; her türlü kültürel değerlerimizi bilmek anlamak, ders almak ve yaşatmak zorundayız.. “Şunun, bunun teveccühünden kuvvet almaya tenezzül edersiniz,  halinizi bilmem; Lâkin âtiniz çürük olur.” Diyen M. Kemal, sözlerine devamla şöyle demiştir; "Bir millet, varlığı ve hakları için bütün kuvvetiyle, bütün fikri ve maddi güçleriyle alakadar olmazsa, bir millet kuvvetine dayanarak varlığını ve bağımsızlığını temin etmezse, şunun bunun oyuncağı olmaktan kurtulamaz.”

             Tarihine sırt çevirenlerin yeryüzünde silinme tehlikesi ile karşı karşıya kalarak, asaletlerini yitirdikleri bir gerçektir. “Yine; “Kökünü beğenmeyen dal ve dalını beğenmeyen meyve olgunlaşmadan çürür.” Diyen Arif Nihat ASYA, millet olmanın önündeki en büyük engelin kendi geçmişini küçümsemesi ve öğrenmemesidir.

           Millî benliğini bilmeyen uluslar, diğer ulusların avıdır. Milletimizin hedefi, tam anlamıyla medeni bir toplum olmaktır. Bir millet, varlığı ve hakları için bütün kuvvetiyle, bütün fikri ve maddi güçleriyle alakadar olmazsa, bir millet kuvvetine dayanarak varlığını ve bağımsızlığını temin etmezse, şunun bunun oyuncağı olmaktan kurtulamaz..Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize, görecekleri tahsilin hududu ne olursa olsun, en evvel, her şeyden evvel Türkiye'nin istikbaline, kendi benliğine, millî ananelerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir."  Diyerek tarih bilincinin ve tarih ile ilgili tüm ayrıntıların öğretilmesinde bir milletin millet olma kaderini belirleyeceğini ifade etmiştir.   

          Ecdâdını unutanlar, kaynaksız ırmağa, köksüz ağaca benzerler. (Çin Sözü) Yine Büyük asker ve devlet adamı Kazım Karabekir Paşa; “Bir çınar için toprak altındaki kökleri ne ise ve bu kökler kurudukça, çınar nasıl kurumaya başlarsa; bir millet için de tarih odur. Tarihini bilen millet, kökü sağlam çınar gibidir. Zamanla eski adet ve anânesini, yaşayış tarzını unutan, tarihini bilmeyen, ecdadının neler yaptığından haberi olmayan bir millet, kendini ayakta tutan köklerinden bir kaçını kurutmuş demektir. Tarih okuyarak onu sulamak lâzımdır” diyerek tarih bilincinin ne kadar önemli olduğunu anlatmak istemiştir.

          Yine büyük ozan Âşık Veysel,

“Aslım Türk'tür Elhamdüllah Müslüman
Şükür Amentüye etmişiz iman
Kalbime yaraşmaz şirk ile gumen
Kalbimiz nur ile dolu sayılır.” Diyerek aslına sahip çıkarak, millet benliğindeki önemi bu dörtlüğü ile anlatmak istemiştir.

            Tarih bilinci ve önemi ile ilgili özlü sözlerden bir kaçını birlikte paylaşalım.  

  “Atalarınızı değiştiremezsiniz, fakat torunlarınızla ilgili bir şeyler yapabilirsiniz.” Wes Izzard

“Tarih; geçmişte yapılmış, şu anda elimizde olan ve fakat istikbâli gösteren bir dürbündür.”
“Geçmişin yıkıntıları, bugünün uyarılarıdır.” George Bancroft

“Tarih, muazzam bir erken uyarı sistemidir.”  Norman Coisins

“Tarih yazmak tarih, yapmak kadar mühimdir. Yazanlar yapana sadık kalmazsa değişmeyen gerçek insanlığı şaşırtacak bir nitelik alır”. M. Kemal ATATÜRK

“Geçmişten adam hisse kaparmış...
Ne masal şey!
Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?
"Tarih’i "tekerrür" diye tarif ediyorlar;
Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?” M. Akif ERSOY

“Geçmişin yıkıntıları, bugünün uyarılarıdır.”George Bancroft)

“Tarih, milletlerin tarlasıdır. Her toplum, geçmişte bu tarlaya ne ekmişse, gelecekte onu biçer.” Voltaire

Tarih okuyana kendi gözünün görme derecesine göre yol gösterendir.

“Tarih, faydası herkesi kapsayan bir ilimdir. Yaşanılan çağın olaylarıyla, eski çağın olaylarını karşılaştırıp sonuca varmak gerekir.” Nâimâ

Tarihin başlıca faydası; öncekilerin iyi ve kötü işlerini bize öğretmesidir”.L. Chesterfield

        Sonuç olarak atalarımızı değiştiremeyeceğimize göre, onları yaşadıkları zaman ile tahlil etmek, hakkını iade etmek ve saygı ile onları anmak; onların bizlere bıraktıkları her türlü mirasa sahip çıkmak önceliklerimiz olmalıdır. Saygılarımla..     

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Haz

AGNOTOLOJİ BATI TOPLUMU VE BİZ

07Mar

Kadınlar Dünyadır

16Kas
05Kas
20Ekm

Özgüven ve Özdisiplin