BAKAN ÇELİK, Türk Ocağı Koleksiyonu ve Selahattin Ömer Sergisi Açılışına katıldı.

Millî Kütüphane Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Türk Ocağı Koleksiyonu ve Selahattin Ömer Resim Sergisi' Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer ÇELİK ve Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet ÖZ'ün katılımları ile ziyarete açıldı.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Millî Kütüphane Başkanlığı tarafından hazırlanan "Türk Ocağı Koleksiyonu ve Selahattin Ömer Resim Sergisi" Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer ÇELİK ve Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet ÖZ'ün katılımları ile ziyarete açıldı. Açılışta konuşan Bakan Çelik, Türk Ocakları'nın yıllardır yaptığı çalışmalardan bahsederek, "Türk Ocakları Osmanlı Devleti'nin son yılları ile Millî Mücadele ve Cumhuriyet döneminde Türk toplum ve fikir hayatında çok önemli bir rol oynamıştır" dedi.

 

BAKAN ÇELİK: “TÜRK OCAKLARI SİVİL BİR AKADEMİ İŞLEVİ GÖRDÜ”

 

1976 yılında Milli Kütüphane Başkanlığı’na devredilen Türk Ocağı Koleksiyonu’na ait kitapların kimliklerinin belirlenmesine dair çalışmaların göreve geldiği 2013 yılında kurulan 3 farklı komisyonla başlatıldığını hatırlatan Çelik, "Bunun neticesinde arkadaşlarımız, on yılların ihmali olarak bir depoda unutulup, çürütülmeye terk edilen Türk Ocağı Koleksiyonu’nu tespit ettiler. Bu biz de hem üzüntü hem de büyük bir heyecan yarattı. Bu kadar kıymetli koleksiyonun yıllar boyunca depolarda çürütülmeye terk edilmesi bizim açımızdan hakikaten üzüntü veren, gönlümüzü burkan, kalbimizi kıran bir şey. Ama nihayetinde heyecan da duyduk. Bu kıymetli koleksiyonu yok edilmekten kurtaracak bir fırsat yakalanmıştır. Bu eserler aslında gelecek nesillere aktarabileceğimiz en güzel kültürel hazineler. Milli kültürümüze kazandırılmış olmasından çok büyük mutluluk duyduk" ifadelerini kullandı. Türk Ocakları’nın kurulduğu 1912 yılından günümüze kadar çok ciddi kültürel hizmetlerde bulunduğunu anlatan Çelik, "Türk Ocakları’nın kurulduğu yıllarda devlet ve millet olarak tarihimizin en sıkıntılı yıllarını kapsamaktadır. Bundan 103 yıl önce Devlet-i Aliyye’nin ölüm kalım mücadelesi verdiği dönemlerde pek çok milliyetçi Aydın, Türk milleti ve devletinin ilim, teknik, kültür, ahlak, iktisat ve her alanda güçlü olmasını hedefliyordu. Türk Ocakları, 1912’den itibaren Türk muhafazakarlarının sivil bir akademisi işlevini gördü" dedi.

Türk Ocağının elinde bulunan değerli koleksiyonunun 1976 yılında Millî Kütüphane Başkanlığına devredildiğini söyleyen Bakan Çelik, yakın dönemde yapılan çalışmalarla bu koleksiyonu tekrar topluma kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

 

GENEL BAŞKAN ÖZ: KOLEKSİYONUN ON YILLARCA İHMALİ ÇOK ÜZÜCÜ

 

Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz de "Türk Ocağı Koleksiyonu'nda bizim matbaamızın ilk bastığı eserlerden 'Vankulu Lugati', Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Nutku', o dönem çıkmış pek çok gazete ve süreli yayın var. Türk kültürüyle ilgili yazma eserler var" dedi. 

Böyle bir koleksiyonun on yıllarca ihmal edilmesinin üzücü olduğunu dile getiren Öz, "Bizim kendi kültürümüzü, asrın idrakine yeniden söyletmemiz için kaynaklarımızı iyi bilmemiz ve onlar üzerinde yeni fikirler geliştirmemiz lazım. Bu eserlerin böyle bir anlamı var. Ben ayrıca Sayın Bakanımıza bunun için teşekkür ettiğim gibi Diyarbakır'da tahrip edilen Ziya Gökalp Müzesi'nin şu anda tamirat ve tadilat çalışmaları devam ediyor, onun da haberini aldım kendisinden, onun için de ayrıca teşekkür ettim" ifadelerini kullandı.

Ardından davetliler tarafından "Türk Ocağı Koleksiyonu ve Selahattin Ömer Resim Sergisi"  gezildi.  Serginin gezilmesinden sonra konuklar kokteyle katıldılar.

Türk Ocağı Koleksiyonu'na ait eserlerin içinde; el yazmaları, eski harfli ve yeni harfli Türkçe basma kitaplar ile süreli yayınlar, birçok yabancı dilde basılmış kitaplar ve süreli yayınlar yer almaktadır. Koleksiyon'da ayrıca, Selahattin Ömer imzalı Kurtuluş Mücadelesi Dönemini yansıtan ve tarihi belge niteliği taşıyan 24 tablo bulunmaktadır. Millî Kütüphane Başkanlığı tarafından hazırlanan "Türk Ocağı Koleksiyonu ve Selahattin Ömer Resim Sergisi" 5-17 Şubat 2015 tarihleri arasında Millî Kütüphane Sergi Salonu'nda ziyaret edilebilecektir. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN