Basın Duyurusu

Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı Cezmi Orkun Gündemle İlgili Açıklamalarda bulunuyor.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Değerli Basınımız, İlimiz Maden İlçesi sınırlarında yer alan “Kısabekir” bölgesinde MTA tarafından 2018 yılında başlatılan sondaj çalışmalarının halen devam etmesine rağmen MAPEG’e devredilen sahanın bir kısmının(200 metre) 4.Nisan.2022 tarihinde MAPEG tarafından ihale edileceği hepinizin malumudur. İhale şartnamesi üzerinde yaptığım inceleme sonucu bazı tespitlerimi sizlerin aracılığında kamuoyu ile paylaşmak istiyorum.
•    Bakır ve Altın başta olmak üzere birçok madeni bünyesinde barındıran ihaleye konu KISABEKİR maden sahasının belli bir kesimi şu anda MTA tarafından MAPEG’e devredilmiştir.
•    İhale kapsamına alınan sahanın görünür rezervi ve madenin yerinde değerlendirilmesini sağlayacak izabe tesisinin ilimiz sınırlarında olması şartı ihale şartnamesinde yer almamıştır.  Bu da iştirakçiler arasında bir eşitsizlik yaratmaktadır.
•    İhale şartları arasında ülkemizin menfaati ve Elazığ iş dünyasının dinamikleri dikkate alınmamıştır. İzabe tesisinin bu saha içerisinde olmaması nedeniyle istihdam imkanı olmayacağından ilimiz ekonomisine artı katkısı söz konusu değildir.

Değerli basın mensupları, tüm bu süreç devam ederken, Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği (EMMAD) Genel Sekreteri Maden Yüksek Mühendisi Hayri Günay tarafından 14.Şubat.2022 günü Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne ihale kararının, şartnamenin ve ilanın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebi ile dava açılmıştır. Kendilerine sonsuz teşekkürlerimi bir kez daha iletiyorum. Tüm bu kanunsuz işlemler umarım ki ihale yapılmadan önce sağduyu sahibi Hakimlerimizin vereceği karar ile önlenir.

Bizim DOĞRU PARTİ olarak önerimiz; İhaleye konu sahada, Görünür rezerv tespiti ile işletme, Flotasyon, İzabe tesislerinin kurulacağı yerler ile izabe tesisinden oluşacak pasa  ve atıkların döküm yerlerinin, çevre üzerindeki etkileri dikkate alınarak belirlenmesi ve şartnamede “Yüklenici firma izabe tesisini madenin çıkarıldığı maden ilçesi mücavir alanı içerisinde kuracaktır” ifadesi yer alacak şekilde düzenlenerek Puanlama da yerel dinamik ve iş dünyasını koruyucu imtiyazları içerecek şekilde ihale edilmesidir. Böylece hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine olumlu katkı sağlanmış olacaktır.

Bu tesisin ilimiz de kurulması halinde buradaki istihdam sayısı minimum 3500 kişi civarında olacak ve ilimiz nüfusunun %10-15 civarındaki oranı bu istihdamın ekonomik getirisinden istifade edecektir. Aksi durumda Cengiz Holding bu madeni ham madde olarak ilimiz dışına çıkaracak ve ekonomik anlamda ilimizin hiçbir getirisi olmayacaktır.  Buna hiç kimsenin hakkı yoktur. İlimiz zenginliği ilimizde kalmalı beşli çete mensubu bir firmaya peşkeş çekilmesine izin verilmemelidir. 

Eşitlik sağlayan böyle bir şartname ile ihaleyi kim alırsa alsın itirazımız olmaz. Biz şirketlere değil ihale yönteminin eşitlikçi olmamasının karşısındayız. Unutmayınız bir madenin hammadde olarak satılması ile zengin olunsaydı, Afrika ülkeleri dünyanın en zengin ülkeleri listesinde ilk sıralarda yer alırdı. Oysa tümü sefalet içerisindedir.  

Değerli basın mensupları, ben DOĞRU PARTİ Genel Başkan Yardımcısı Elazığlı hemşeriniz olarak bu ihale şartnamesinin birilerine rant kapısı olmasını değil yöre insanı, ilimiz ve ülkemizin menfaatleri doğrultusunda olacak şekilde düzenlenmesini, mevcut ihale şartları bunları karşılamadığından ihalenin iptali ve eşitlik sağlayıcı bir şartnamenin hazırlanmasını takiben bu ihalenin yapılmasının uygun olacağını belirtmek isterim. Aksi durumda 11.Eylül.2021 günkü  açıklamamda ismini zikrettiğim Cengiz Holding’e peşkeş çekilecektir. Zaten bu sahanın Adıyaman ilindeki saha ile aynı kapsamda değerlendirilmesi de bu firmayı işaret etmektedir.

Sonuç olarak, bu ihalenin;
•    Yöre halkı ve devletin menfaatlerini içerecek şekilde, 
•    Teknik kriterler net olmak kaydıyla(görünür rezervin yer alması vb.)
•    İzabe tesisinin madenin olduğu yerde kurulması, 
•    Tesislerin kurulacağı ve pasaların döküleceği alanların belirlenmesi 
Şartlarını içeren yeni bir şartname hazırlığını takiben bu sahanın ihale edilmesi mecburiyeti vardır. Aksi durumda adrese teslim bu ihale “Elazığ’ın madenleri PEŞKEŞ çekildi” ifadesiyle Elazığ’ımız tarihinde Elazığ’a yapılan ihanet olarak yer alacaktır. DOĞRU PARTİ iktidarında, bu ihale yok sayılacak ve eşitlikçi bir anlayışla yeniden ele alınacaktır.

İlimiz AKP Milletvekilleri ve il yönetimi ise halen ihalenin şeffaf olacağı tezini savunuyorlar. Ben onlara tüm yöre insanları adına sormak istiyorum. Şartnamesi şeffaf olmayan bir ihale nasıl şeffaf olur? Şartname deki şartları sağlayan ülkemizde kaç firma var araştırdınız mı? elbette bu sorumun cevabını biliyorsunuz ancak hemşerilerimize yalan söylemeye devam ediyorsunuz. Eğer bilmiyorsanız her zaman söylediğim gibi lütfen Bakan göz olmayın GÖREN GÖZ olun. 

Selam ve Saygılarımla

Cezmi Orkun
Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı
(Enerji, Tabii Kaynaklar ve Madencilik Politikaları Başkanı)
 

 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN